Jeroen Olyslaegers, portret door Stephan Vanfleteren

Jeroen Olyslaegers, schrijver

Jeroen Olyslaegers (Kontich, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Met de roman WIL uit 2016 zette hij het sluitstuk op zijn trilogie over onze ontspoorde tijd en over de positie van het individu tegenover de gemeenschap. Het betekende de doorbraak. Het boek werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs (vakjury en lezersjury), de Confituur Boekhandelsprijs, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza, de F. Bordewijk-prijs, de Vierjaarlijkse Prijs voor proza van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de Inktaap.
Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen.

contactpersonen: 

Chris Boudewijns – Promotieverantwoordelijke Wildevrouw
chris.boudewijns@standaarduitgeverij.be

Sofie Dewulf – Marketing & Promotie at Standaard Uitgeverij / De Bezige Bij
sofie.dewulf@standaarduitgeverij.be

Stef Franck, portret door Alexandra Crouwers

Stef Franck, researcher en webmaster

Stef Franck (Kontich-Kazerne, 1965) werkte voor het eerst samen met Jeroen Olyslaegers bij het L.P. Boon-documentatiecentrum (1989-1991). Ze zetten de samenwerking voort als (eind)redacteur van AS – Andere Sinema, een magazine gewijd aan film- en mediakritiek (1989-1999). Hij was in die functie ook webredacteur, curator en coördinator van internationale film- en mediafestivals Technolust en Kino-Eye (1996-1998). Voor VDFC, een partnerorganisatie van het Koninklijk Filmarchief (CINEMATEK), maakte hij als coördinator en researcher, websites, lezingenreeksen, boeken, dvd’s en tentoonstellingen (2003-2017). Daarnaast creëerde hij een reeks dansfilms, scenografieën en installaties geïnspireerd door research naar geheugenkunst en tuinarchitectuur uit de 16de-eeuw. Zijn werk won de Springdance filmcompetitie en was te gast op het Kunstenfestivaldesarts, in het MoMu en het Centre Georges Pompidou.
Franck woont en werkt in Antwerpen.

YouTubekanaal

contact:
wildevrouw@telenet.be

Samenwerking

Welkom op deze plek waar alles nog mogelijk is.
Welkom in het hoofd van de schrijver Jeroen Olyslaegers en dat van zijn compagnon de route Stef Franck.
Op deze website gaat U heel het proces kunnen volgen van het tot stand komen van mijn nieuwe roman, het zoeken en het tasten. U vindt hier, opgehangen aan trefwoorden, de leesvruchten van een gezamenlijk vooronderzoek.
Dat zit zo: mijn bloedbroeder Stef Franck en ik, kennen elkaar al meer dan vijfentwintig jaar. We weten van elkaar wat we mooi vinden, wat onze verbeelding prikkelt, wat onze hartslag de hoogte in jaagt. Zo gaat dat met vrienden die elkaar doodgraag zien. Soms is het nog handig op de koop toe. Stef heeft, los van mij, in de loop der jaren heel wat boeken over de zestiende eeuw en aanverwante onderwerpen verzameld, die ik nu zou kunnen gebruiken in een roman die reist naar het zestiende-eeuwse Antwerpen. Wat van pas kan komen, brengt hij al lezend bij mekaar, hier op deze blog en zet daarbij sommige zinnen in het vet. Dat zijn knipogen naar mij. Ik hoor hem dan denken: “Hier gaat Jeroen op kicken. Hier moet hij iets mee doen.” Aan de hand van mijn reacties, en commentaar over en weer, zoeken we het samen verder uit, krijgen ideeën een eerste gestalte, vinden flarden tekst hun eerste lezers, kan ik aan de slag.
Deze plek is een ongegeneerde tête-à-tête tussen twee vrienden… En U bent uitgenodigd om het even onbeschaamd gade te slaan. De blog groeit gestaag, wordt voortdurend aangevuld. Eens het boek er is, zorgt hij voor de nodige context bij de historische setting. En ondertussen maken wij U deelachtig aan het verkennen van alle mogelijkheden. We zijn zo ijdel om te denken dat ook U er nu al plezier kan beleven… Van wat bovenkomt bij het delven, gebruiken we lang niet alles. We gooien het in de groep.
Geen idee waar we gaandeweg op afstevenen. Ik heb tot dusver een droom, een ideetje of twee en wat Stefs enthousiasme, zijn adelaarsblik en dolle pret me brengt. Dat is al heel wat.
Ik heb vooral veel goesting om te schrijven.
Ik heb zin in WILDEVROUW.
Nu gij nog.

Jeroen Olyslaegers, augustus 2016

1 december 2016: Jeroen Olyslaegers aan het werk aan zijn roman in wording, de allereerste werkdag, met een kaart van het 16de-eeuwse Antwerpen achter hem en daarboven Bruegels Dulle Griet